Mit budskab til publikum i aften er, at betragte søvn som et bæredygtigt tilvalg i livet. På samme måde som når vi står i køledisken og vælger mad til og fra, baseret på Ø mærket.
Idag skal jeg holde foredrag om søvn for Film & TV Gruppen i Dansk Journalistforbund. Det er i forbindelse med et netværksmøde for personer som arbejder i Film og TV Branchen, som mødes og udveksler erfaringer om deres arbejdsliv.
Jeg er blevet spurgt om jeg vil holde et foredrag om søvnens betydning for trivsel i relation til de arbejdsforhold som personer i mediebranchen har anno 2025.
Efter foredraget skal deltagerne se filmen “Det andet offer” med ôzlem Saglangmark og Trine Dyrholm i hovedrollen, instrueret af Zinnini Elkington. I filmen følger vi en yngre specialæge Alexandra igennem en arbejdsdag, og de dilemmaer, valg og konsekvenser hun står overfor.
Uden at afsløre for meget af handlingen, er filmen også en fortælling om en kvinde som er ved at vænne sin barn fra at amme.
Folk med børn kender godt den historie. Det betyder en perioder med mange nætter med afbrudt søvn, som hurtigt fører til både akkumuleret søvnunderskud, og samtidig effekten af afbrudte søvnfaser. Det medfører for de fleste at man bliver både følelsesmæssigt slidt og en tilbøjelighed til at foretage hurtige beslutninger baseret på følelser fordi opmærksomheden bliver hæmmet.
Det er som sådan blot almindelig hverdag for mange forældre til små børn, hver eneste dag. Men koblet med et job med højt ansvar og store konsekvenser ved fejl kan det blive en katastrofal cocktail.
“I medie- og kommunikationsbranchen er der øget risiko for stress, fordi arbejdsmiljøet er præget af højt tempo, meget arbejde, mindre grad af indflydelse og for lidt feedback” (journalistforbundet.dk)
Film og TV branchen har dog en række andre såkaldte “psyko-sociale” arbejdsmiljø faktorer end den sundhedsfalige verden.
Her er rollelisten ikke læger, sygeplejerske, biologer og portører, men fotografer, klippere, tilrettelæggere, producere, instruktører, journalister enten i faste stillinger, eller tilknyttet på freelance bassis.
De psyko-sociale arbejdsforhold rummer uforudsigelige arbejdstider, lange arbejdsdage, rejseaktivitet, voldsomme sanseindtryk, overvejene indendørs arbejde og arbejde i mørke, kreativt pres for at skabe opmærksomhed omkring produktioner.
Min erfaring som psykolog, når jeg har talt med fx journalister og fx klippere er at arbejdet er stærkt drevet af korte deadlines, presset økonomi og krav om højt faglig, etisk og kreativt standard. Nogle gange er det koblet med arbejdsforhold som påvirker døgnrytmen sådan at døgnrytmen forskydes, at måltider indtages på skævetidspunkter og søvnen afkortes i perioder.
Det fører typissk til klager over søvnløshed (insomni) men er måske i virkeligheden resultat af skifteholdslignende arbejde, og døgnrytmeforstyrrelse.
Mit budskab til publikum i aften er, at betragte søvn som et bæredygtigt tilvalg i livet. På samme måde som når vi står i køledisken og vælger mad til og fra, baseret på Ø mærket og begynde at arbejde med søvnritualer som træner krop og hjerne i at falde til ro sådan at kroppen lærer hvilket tidspunkt af dagen der skal “soves på” og “hvilket der skal arbejdes på.
Sov godt / Robert