Hvem værdsætter journalisten?
Nyborg Strand har igennem 125 år fungeret som badehotel, i Danmarks hjerte. Det ligger med udsigts til Storebæltsbroen som forbinder Sjælland med Fyn og via Lillebæltsbroen, Fyn med Jylland.
Måske er det også derfor, at Nyborg Strand i nyere tid har været en favorit for fagbevægelsen som konference hotel. Hotellet ligger centralt og er forbundet med hele Danmark. En symbolik som måske ikke kun er en floskel.
I dag skinner morgensolen på et blikstille Storebælt, skyfrit og idyllisk. Morgenmaden indtages uden for med udsigt til strand og Storebæltsbroen. Der tales stille og alle nyder den smukke morgen. Omkring bordet sidder journalister, fotografer, klippere og tilrettelæggere.
Jeg er til delegeret møde i Dansk Journalistforbund. Jeg er delegeret for film og TV-gruppen, mit nye faglige ståsted efter 20 år i dansk psykolog forbund som psykolog.
Arbejdslivet er på dagsordenen
Inde i konferencesalen kigger jeg ud på næsten 300 delegerede. Der er mødt op for at sætte en retning for forbundet, og vælge ny formand, næstformand og hovedbestyrelse.
Organisationspsykologen i mig kan ikke undlade at være nysgerrig på hvad det er for et væsen jeg betragter”. Det er sammensat af journalister, redaktører, fotografer, klippere, kommunikatører, tilrettelæggere, værter, freelancere, og fastansatte. Og ja så må jeg ikke glemme bloggere og influencere. En kludetæppe fristen eg til at tænke af mennesker som lever af at kommunikere.
Eller måske det er mere præcist at sige, de lever for at kommunikere, fordi flere oplever at livet i kommunikationsbranchen er under pres, til trods for at medie og underholdningsbranchen er online 24/7 365 dage om året.
De delegerede på mødet er er bekymrede for fremtiden, for at kunne have et fast arbejde, rimelige forhold som freelance tilknyttede. De er bekymrede for at miste ophavsretten over det de producerer. De er også bekymrede over at AI og disinformation disrubter historier de producerer under et fagetisk ansvar. Hvem gider slå op i avisen, når man kan spørge chatgtp – kunne man spørge.
Journalister fysiske sikkerhed er truet
Men journalisterne er også bekymrede over deres fysiske sikkerhed når de afdækker kriminalitet, svig, bedrag og forbrydelser.
Formanden for det norske journalistforbund Dag Idar Tryggestad sagde i hans tale, at i Tyrkiet lige nu er det land med flest fængslede journalister i verden, og i Rusland eksisterer den frie presse ikke mere. Ukraines formand Sergie Timilinko for den nationale forening af journalister, fortalte om at ukrainske journalister intimideres og deres kontorer rammes af russisk militær med kugler og granater.
Det sætter journalisters rolle i samfundet på spidsen, når Sergie giver en vidneberetning om, hvad der sker med pressen og vores alles adgang til objektive nyheder, når den internationale samfundsorden bryder sammen, blot få tusinde km fra Nyborg Strand.
Når en stat bliver aggressor mod journalister, er det et angreb på demokratiet.
Som psykolog har jeg talt om arbejdsmiljø, med stort set alle faggrupper der findes i Danmark.
Tanken om at det er farligt at gå på arbejde for voksne, er på den ene side fjern for de fleste. Statistikker om ulykker på arbejdet og stress fortæller dog en anden historie. Ifølge Arbejdstilsynet 2024 omkom 30 danskere på deres arbejde. Fagbevægelsernes Hovedorganisation har anslået at arbejdsulykker koster godt 30 milliarder om året.
Men intimidering og modarbejdelse af et legitimt arbejde ved trusler og vold kan ikke betragtes som ulykker når det er intenderet fra magthavere. Her er der ikke tale om ressourcesvage borgere som udtrykker frustration via vold og trusler mod en sundhedspersonale eller myndighedspersoner.
I stedet er der tale om ressourcestærke interesser som ønsker at undergrave samfundets fundament for demokrati og retssikkerhed. Så er der ikke kun tale om risici forbundet med arbejde, men om angreb på demokrati. Målet er ikke den enkelte journalist, målet er fundamentet under demokrati, retssikkerhed og frihed.
Mødet med krigsfotograferne som har dokumenteret konflikt og krigszonen i billeder og lyd gør særligt indtryk og sætter et ansigt på problemet.
De fortæller om at være tilbageholdt og deres lokale kollegaer truet med likvidering. Det mest sigende er ikke det ekstreme og dramatiske i deres oplevelse, men blikket i øjnene og den lille pause bagefter, hvor det ser ud til at oplevelserne spiller bag øjnene endnu.
Værdien af journalisters arbejder kender vi først når vi har mistet den
Krigsreporternes historier får mig til at tænke over, hvornår har jeg egentligt sidst hørt en politiker tale rosende om journalister, og sætte pris på den risiko journalisterne løber når de i demokratiets tjeneste afdækker kriminalitet og magtmisbrug i alle dets former.
Det foregår naturligvis til skåltalerne og prisoverrækkelserne fx til Cavling Prisen. Og den politiske prioritering har vi også med mediestøtten til DR, TV2 og alle de øvrige som kan søge statsstøtte til public service.
Alligevel syntes jeg ofte det er kritikken af journalisters arbejde som står tilbage, når historierne bliver ubelejlige.
Men værdien af journalister arbejde kender vi nok først når vi mister den. Når den objektive nyhedsstrøm tørrer ud, og vi ikke kan tage stilling til samfundet og hinandens interesser på et oplyst grundlag. Når vi ikke længere har en garanti for, at nogen står op hver morgen og går på arbejde for at sikre, at dem vi giver magten, ikke misbruger den.